Hurtownia miesa tarnowskie gory

Na placu Polski funkcjonuje niezliczona ilość hurtowni mięsa bawiących się produkcją i sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami zaopatrzonymi w chłodnie, co umożliwia dostarczanie świeżego artykułu w każde miejsce kraju. Mięso to kolejnymi słowy adekwatne do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z przylegającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa wypowiada się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w sensach konsumpcyjnych, będących efektem chowu lub szukania w towarzystwie naturalnym.

http://erp.polkas.pl/comarch-erp-xl/Comarch ERP XL | Systemy ERP | POLKAS

Mięso rzadko jest jedzone na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, ale najczęściej jest robione termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują dużą gamę produktów produkowanych często z mięsa wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe i czerwone, jednak podział ten zupełnie nie jest zespolony z kolorem, tylko używa się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z serii mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Świadczone przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa ma mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca lub nawet zawał. Mięso jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka i ma wszelkie niezbędne dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce powstające z hurtowni ciała są również niezastąpionym źródłem żelaza w normalnej diecie, które stanowi dużo dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.